De belofte van Taylor is groot. Met de micro-elektronica en software van het bedrijf kan er significant meer energie uit een zonne-energiesysteem worden gehaald en kunnen de prestaties in detail worden gevolgd.
Daarmee mag je gerust spreken van een disruptieve technologie voor de pv-industrie. Tot op dit moment leverde de Nederlandse start-up slechts aan een selecte groep installateurs en distributeurs. Met de lancering in de webshops van distributiepartners is het echter tijd om in de schijnwerpers te treden. ‘Wij zijn klaar om hier een heel groot succes van te maken, samen met zonnepaneelfabrikanten, distributeurs en installateurs.’
Het verhaal van Taylor begint op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Rein Westerdijk studeerde er innovation sciences, Michiel Roelofs sustainable energy technology. Beiden waren betrokken bij diverse initiatieven op het snijvlak van wetenschap en ondernemen, bijvoorbeeld het organiseren van congressen en ondersteunen van studententeams. In 2017 zetten ze de eerste stappen naar het opzetten van een eigen onderneming.
Grote kansen
‘We hadden samen al veel voor anderen gedaan’, vertelt Westerdijk. ‘Dat leidde tot de onvermijdelijke vraag waarom we dat niet ook voor onszelf zouden gaan doen. Het ondernemerschap trok, maar we wilden daarmee dan wel een groot verschil kunnen maken. Binnen de TU/e werd onderzoek gedaan naar zonne-energie, bijvoorbeeld op het vlak van het ontwikkelen van nieuwe zonnecellen en coatings. Er werd ook al nagedacht over het verbeteren van het rendement van zonnepanelen met behulp van elektronica – in een standaardzonnepaneel is die niet ideaal; er is sprake van verlies van energiepotentieel. Wij zagen grote kansen en gingen ermee aan de slag.’
Ideale omgeving
Taylor kan volgens de oprichters met recht worden gezien als een exponent van de regio Brainport Eindhoven. Die kent diverse hoogwaardige kennisinstituten en internationale hightechbedrijven en een diepgewortelde cultuur van open innovatie. Dat ecosysteem is een ideale omgeving voor start-ups en het commercialiseren van innovatieve technologie. Voor Taylor begon dat met een klein studentenproject in samenwerking met TNO. Daarbij werden de mogelijkheden en haalbaarheid van de techniek onderzocht, en wat er nodig was aan doorontwikkeling om er een succes van te maken. In 2018 besloten Westerdijk en Roelofs er vol voor te gaan. Ze namen, de eerste keer dat studenten dat deden, het intellectueel eigendom van de TU/e over. In 2020 werd Taylor benoemd tot een van de ‘Best Academic Start-ups’ van Nederland. Vanaf begin 2021 werden de eerste systemen geïnstalleerd. Nu lanceert Taylor in de webshops van distributiepartners.